top of page

SUK Ensemble
 

Presenta el disc "L'orient espèss"
(un viatge oníric de Catalunya a Pèrsia)

L’ensemble de músiques tradicionals i d’avantguarda SUK, format per músics de Iran i Catalunya, presenta el seu 1er àlbum amb composicions pròpies, algunes amb poesies perses i catalanes d'Omar Khayyam, Rumi, Joan Salvat Papasseit, cançons tradicionals d'ambdos cultures fusionades amb músiques d'avantguarda i experimentals, rock progressiu, pincellades flamenques, i ambients electrónics.

“Qui ha dit que no és possible preparar un té indi en una cafeteria típica de les que tenim a casa? Hi ha alguna norma que prohibeixi acompanyar amb humus una botifarra en comptes de les mongetes?
De vegades l'ortodòxia pot ser molt aburrida. El purisme malentès, dominat per un excés de zel, que duu a una repetició de paràmetres que s'esgoten en si mateixos per freqüentar sempre idèntics camins. Com un ratolí tancat en el seu laberint. És aleshores quan l'heterodòxia es converteix en necessitat. Hi ha qui viatja però sempre està allà mateix. Hi ha en canvi qui té mandra del desplaçament físic, però la seva ment està oberta a nous camins. També hi ha els afortunats que saben viatjar en cos i ànima. La proposta que us fem serveix per tots tres.”

Toni Priante Morató

Escriptor i actor.

L’ensemble de músiques tradicionals i d’avantguarda SUK, format per músics de Iran i Catalunya, neix al 2007 amb l’objectiu d’investigar noves formes de relació entre aquests dos mons musicals tan rics. El grup es manté actiu del 2007 al 2009, presentant el seu espectacle “L’orient espèss” (Un viatge oníric de Catalunya a Pèrsia), coproduït amb el Taller de Musics de Barcelona, on es fusionen música clàsica persa amb cançons tradicionals catalanes, revisitades pel conjunt, i algunes composicions pròpies, algunes musicades amb poemes de Salvat-Papasseït i Omar Jayan. Durant aquest temps es realitzen moltes gravacions en estudi i en directe. Aprofitant aquestes gravacions i realtzant-ne de noves, Raül Costafreda mescla tot el material durant la pandemia i finalitza un mescla definitiva amb Ferran Conangla al 2021 a Barcelona. Enguany l’ensemble es torna a juntar per fer la presentació de l’àlbum. Per la ocasió s’incorporen algunes novetats musicals, oferint una cara renovada del grup, transformació inevitable després de 15 anys, que mostra una evolució en la sonoritat i en les tècniques emprades. Una re-unió amb possibilitats de continuació.

bona ret.jpg
suk ensemble.jpg

SUK ENSEMBLE AL COMPLET

Fitxa artística concert de presentació día 30 de març 2023 al C.A.T Festival Tradicionàrius de Barcelona

Raül Costafreda: direcció, guitarra espanyola i elèctrica. 

Massud Naderi: tonbak

David Domínguez: cajón

Jordi Molina: tenora

Mariona Sagarra: cantant i efectes 

Neila Benbey: cantant

Ernesto Briceño: violí

Yan Adrover: baix

Pedro J. González Bermúdez: bateria electrónica, kaos pad i bateria acústica

Artista convidat: 

Shahab Azinmehr: tar i cant

Fitxa artística de l’àlbum:

Raül Costafreda: guitarra espanyola i elèctrica, mandola i sintesis analógica. Massud Naderi: tonbak
David Domínguez: cajón
Jordi Molina: tenora

Maliheh Moradi: cantant
Mariona Sagarra: cantant i efectes
Neila Benbey: cantant
Ernesto Briceño: violí
Yan Adrover: baix
Daniel Copquin: baix
Pedro J. González Bermúdez: bateria electrónica, kaos pad i bateria acústica

Ali Nuri: tar
Jordi Herreros: bateria

Enregistrament i mescles:
Raül Costafreda.
Gravacions realitzades entre 2007-08-09 i 2020.
Primeres mescles fetes a l’estudi la Fundición Sonora 2007-09. Mescles finals fetes a l’estudi la Fundición Sonora 2020 i a l'estudi d'en Ferran Conangla 2021. Edita Tula Records- 2023.

         

Excepte Sant Joan/Bidad gravat entre Barcelona i Teheran. 2020.

Master: Ferran Conangla. 2021.
Disseny portada: Andrés Pino
Fotos interiors: Gemma Silvestre

Cançons composades per Raül Costafreda a excepció de Khazan (Meshkatian), Nit a Isfahan (Ali Nuri/Masud Naderi/Rumi), Bidad (Trad) i Sant Joan (trad), i Baladi (Raül Costafreda/Neila Benbey). Texts d’Omar Jayan, Rumi, i de Joan Salvat-Papasseit.
El Testament d’Amelia es una adaptació
 de Raül Costafreda.

ARXIUS MULTIMEDIA 2007-2009

Carta original de presentació de l'espectacle al MMVV 2007

Carta original de presentació de l'espectacle al MMVV 2007

Carta original de presentació de l'espectacle al MMVV 2007

Actuació al teatre

Ateneu de Cerdanyola del Vallès 2007

foto de Gemma Silvestre

Crítica apareguda a deflamenco.com al 2008 sobre el concert ofert per Suk ensemble dintre del festival de flamenco Ciutat vella de Barcelona, amb la col.laboració del cantaor Joaquín Gòmez "el duende".

Como es habitual, la jornada comenzó y terminó en el Hall del CCCB con dos propuestas que comparten el placer por la mezcla, el gusto de lo heterogéneo. La primera de ellas fue SUK, un colectivo cuya fórmula pasa por fusionar la música persa con el flamenco y con sonidos electrónicos, siempre desde el punto de vista experimental. En este sentido, la música flamenca aparece aquí no como protagonista sino como un ingrediente expresivo más y estuvo representada por el cantaor Joaquín Gómez “Duende”. Sus integrantes provienen de la World Music y en cierto modo, su trabajo recuerda a aquellas experimentaciones de Smash a finales de los sesenta y principios de los setenta, con esos elementos entre orientalistas y psicodélicos, donde se van creando universos sonoros densos y a veces hasta inquietantes. Tradición, vanguardia y orientalidad. Esas tres palabras podrían definir el interesante trabajo de este grupo que, desde luego, no esperen escucharlo los 40 principales, ni falta que hace.

bottom of page